Écht nieuwe plekken ontdekken, in Georgië kan het nog
Ze houdt van de afwisseling die haar werk als reisexpert voor Better Places met zich meebrengt, niet voor niets werkt ze al sinds haar zeventiende in het toerisme! Geboren en getogen in Georgië is Mari wellicht bevooroordeeld, maar ze is er 100% van overtuigd dat iedereen die haar land bezoekt, compleet nieuwe en verrassende dingen ziet en ervaart. ‘Hou je van bergen, sportieve avonturen en ben je een hiker? Dan is Georgië de bestemming voor jou. Maar hou je van relaxen, authentiek eten, het ontdekken van nieuwe wijnen en mooie steden? Ook dát heeft Georgië’, vertelt ze trots.
Georgië is voor veel mensen een onbekende bestemming. Zeker voordat de redactie van Wie is de Mol het land uitkoos als achtergrond voor het populaire televisieprogramma, konden veel mensen Georgië niet eens op de wereldkaart aanwijzen, laat staan dat ze wisten wat ze konden verwachten. En precies dat maakt Mari’s werk het allerleukste: ‘Omdat we maatwerk leveren, brengt elke dag iets nieuws. Ik hou van de afwisseling en de spanning die nieuwe aanvragen met zich meebrengen. Iets nieuws ontdekken – of dat nu een nieuwe accommodatie is of een compleet nieuwe streek - is ontzettend leuk. Als je zo’n plek dan verwerkt in een tour en de klanten zijn enthousiast, dan geeft dat echt een kick. Vorige week rondde ik nog een voorstel af voor mensen die wilden kamperen, ze waren heel blij met de uitkomst. Ik dus ook!’ De kleinschalige en persoonlijke aanpak is een van de redenen waarom de samenwerking met Better Places zo goed klopt. Mari: ‘Wil je een reis die speciaal voor jou is samengesteld door iemand die jouw wensen niet alleen snapt maar probeert te overtreffen, dan is Better Places the place to be.’
Hou je van wijn dan zit je in Georgië verrassend goed!
Ongerepte natuur en een bruisend stadsleven
Georgië is fantastisch voor wie zich wil verbazen over de adembenemende berglandschappen van de hoge Kaukasus en zich wil verliezen in de grootsheid van de natuur om zich heen. ‘Georgië is compact maar veelzijdig, met naast nationale parken vol ongerepte natuur ook een bruisend (nacht)leven in onder andere hoofdstad Tbilisi’, vertelt Mari. De actieveling kan hiken, paardrijden, mountainbiken en raften, maar ook als je wilt relaxen in een dorpje in the middle of nowhere of nieuwe gerechten en wijnen wilt proeven dan zit je in Georgië verrassend goed!
De regio Guria wordt vaak over het hoofd gezien, daar willen wij graag verandering in brengen
Hiken in de Kaukasus, theeplukken in de Guria regio
In het noorden van het land heb je de regio Svaneti, het hoogste bewoonde gedeelte van de Kaukasus, waar bergen met pieken tot 5.000 meter indrukwekkend boven je uittorenen. De regio is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Ook een bezoek aan Kazbegi moet je vooral niet overslaan als het aan Mari ligt. ‘Ben je geen hiker? Ook dan kun je in deze gebieden genieten van de fantastische uitzichten, bijvoorbeeld door een tocht met een fourwheeldrive. Tot voor kort liepen er geen verharde wegen naar de regio, waardoor het gebied bijzonder intact is gebleven.’ Meer naar het zuiden ligt het Borjomi & Kharagauli National Park, met 85,000 hectare aan inheems bos en Alpenweiden, is dit een van de grootste nationale parken van Georgië. Liever wijst Mari haar klanten op de onbekendere Guria regio. Mari: ‘Deze regio wordt vaak over het hoofd gezien, daar willen wij graag verandering in brengen’, vertelt ze. ‘Tot een jaar of tien geleden gebeurde er in Guria qua toerisme nog weinig, maar inmiddels ontstaan er steeds meer kleine bedrijfjes en family run guesthouses, veelal duurzame accomodaties.’ De regio is bekend door de vele theeplantages, ooit was Guria zelfs de grootste theeproducent van de Sovjet-Unie. ‘We bieden theeproeverijen aan en als mensen de regio in het juiste seizoen bezoeken, dan kunnen ze zelfs een handje meehelpen op de theevelden.’
Het berggebied in het noordoosten van Georgië is een nieuwe bestemming voor toerisme
Racha-Lechkhumi – dé wijnregio van Georgië
Racha-Lechkhumi is nog zo’n onontdekte parel. ‘Dit berggebied in het noordoosten van Georgië is ook een nieuwe bestemming voor toerisme’, vertelt Mari. ‘Tot tien jaar geleden was ook hier vrijwel geen infrastructuur, reizigers konden dus niet overnachten. Met het openen van verschillende kleine family guesthouses is hier nu verandering in gekomen, waardoor we ook hier nu fijne duurzame locaties aan kunnen bieden. Het leukste van deze regio? Er zijn hier veel wijngaarden! De wijnen die ze hier maken zijn uniek voor deze regio en daarmee behoorlijk exclusief. De Usakhelouri-druif levert een zeer gelimiteerde productie wijnen op vanwege de kleine oogst. Khvanchkara is wat gangbaarder en levert een halfzoete rode wijn op.
Plan jouw reis naar Georgië
Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari.
Sinds kort bieden we ook een rondreis met een eigen huurauto aan
Met de trein van Batumi naar Tbilisi
Écht nieuwe plekken ontdekken, in Georgië kan het nog. Mari: ‘Sinds kort bieden we ook een rondreis met een eigen huurauto aan. We wisten niet zeker of dat aan zou slaan, maar onze Nederlandse klanten blijken dat fantastisch te vinden! De vrijheid om hun schema zelf te bepalen, bevalt ze goed. Bovendien is deze manier van reizen behoorlijk prijsgunstig.’ Omdat Georgië maar één spoor heeft, van Batumi naar Tbilisi, hoort een reis per trein niet echt tot de mogelijkheden. Mari: ‘We raden wel aan om een reis door Georgië af te sluiten in Batumi, relaxend aan het strand. Hier kun je dan afscheid nemen van je gids of huurauto en met de trein terug naar Tbilisi reizen. 5,5 uur in de trein is een stuk comfortabeler dan 6 uur autorijden als einde van je reis.’
Elke regio heeft zijn eigen gerechten, bovendien is de Georgische keuken nergens mee te vergelijken
Comfortfood zoals je oma voor je zou koken
Mari’s absolute aanrader tijdens een reis door Georgië is om zoveel mogelijk van de lokale cuisine te proeven. ‘Elke regio heeft zijn eigen gerechten, bovendien is de Georgische keuken nergens mee te vergelijken. In de kleine guesthouses koken ze bovendien precies zoals je oma voor je zou koken, puur comfortfood’, lacht ze. Proef dus vooral de khinkali, dumplings gevuld met vlees, ideaal na een flinke hike. Of gebzhalia, een kaasgerecht met verschillende kruiden uit de Samegrelo-regio en de verschillende soorten pkhali, een gerecht van verschillende soorten gehakte groenten en vooral veel walnoten. We gebruiken sowieso véél walnoten’, vertelt Mari. Ook Adajarian khachapuri wil ze nog even noemen: ‘Dit brood in de vorm van een boot, wordt vooral aan de kust veel gegeten. Het wordt gevuld met kaas en een eitje, sunny side up. Het kazige brood is het ultieme comfortfood en móet met de handen gegeten worden.’